Kolme kovaa – Markkinointi Ukkosen vinkit korona-ahdistukseen

3.4.2020

Koronavirus jyllää maailmalla. Aiheen vakavuuden vuoksi mediat ovat täynnä uutisointia virustilanteesta ja vakavia tiedotustilaisuuksia pidetään jatkuvasti. On totta, että poikkeuksellisina aikoina yksilöillä on normaalia suurempi tarve saada tietoa. Välillä saattaa kuitenkin tuntua siltä, että tämä kaikki on liikaa. Ahdistus ei ole poissuljettua. Vietämme paljon aikaa kodeissamme ja monen työnkuva on täysin uudistunut. Tilanteen selättäminen vaatii aivan erityistä sopeutumiskykyä meiltä kaikilta.

Tarkastellaan asiaa kuitenkin toiselta kantilta. Tämähän on meidän introverttien juhla-aikaa. Käytännössä katsottuna pelastamme maailman välttelemällä ihmiskontakteja ja pysymällä kotona. Kaksi asiaa, joihin koko elämänkatsomuksemme muutenkin perustuu – nyt niiden toteuttaminen on yhteiskunnallisesti hyväksyttyä ja jopa suositeltavaa. Jes! Mutta kyllä introverttiäkin ahdistaa maailman tilanne. Siksi onkin välillä hyvä kääriytyä vilttiburritoon sohvalle ja viedä ajatukset muihin maailmoihin.

Näiden ah-niin-ihanien burritoitumishetkien tueksi ja viihdykkeeksi kokosimme Markkinointi Ukkosen ”Kolme kovaa” -listan. Jokaiselta työntekijältä 3 vinkkiä korona-ahdistuksen selättämiseen. Sovimme raameiksi: 1 elokuva, 1 sarja ja 1 peli. Tästä lähtee!

Annun Kolme kovaa

Elokuva: Hardcore Henry

Miksi en ollut kuullut tästä elokuvasta aiemmin? Jos tykkäät toimintaelokuvista ja FPS-peleistä, niin Hardcore Henry on ehdottomasti siun juttu. Räiskintää, pauketta ja yllättäviä juonenkäänteitä. Hardcore Henry ei varmasti jätä ketään toiminnanhimoista kylmäksi ja se satavarmasti vie ajatukset pois arkielämän huolista. Päähenkilön näkökulmasta kuvattu elokuva sai välillä olon jopa pahoinvoivaksi, koska en ollut aiemmin nähnyt mitään elokuvaa, jossa olisi käytetty tällaista kuvaustekniikkaa. Parempiakin elokuvia on kyllä nähty, mutta kokemuksen puolesta todella vahva suositus!

Sarja: Black Mirror

Ei ehkä paras ahdistuksen poistaja, koska maailman tämän hetkinen tilanne ja vuosi 2020 ylipäätänsä voisi hyvinkin olla yksi Black Mirror -jakso. Jos et ole katsonut Black Mirroria, niin kerron, että vaikka kyseessä on sarja, ovat sarjan kaikki jaksot irrallisia toisistaan. Jokaisessa jaksossa on eri ohjaaja ja eri näyttelijät. Jos scifi, dystopiat ja tulevaisuuden mahdollisuudet kiehtovat sinua, Black Mirror on ehdottomasti siun juttu. Sarja laajentaa omaa ajatusmaailmaa todella paljon ja auttaa huomaamaan asioita, joille käännämme helposti selkämme.

Peli: Carcassonne

Ahh, tämä strategiapelien klassikko! Koska lautapeli-illat ovat nyt bännissä, on pitänyt keksiä uusia tapoja kokoontumiselle. Olemme sukulaisteni kanssa pelanneet Carcassonnea etänä Board Game Arenan kautta. Itse pelaaminen oli saumatonta ja helppoa. Samalla vaihdoimme WhatsApp -ryhmäpuhelun avulla kuulumisia. Oli todella kivaa pelata yhdessä, vaikka jokainen meistä oli omassa kodissaan, eri puolilla Suomea.

+ 1

Miun 20 päivää kestäneeseen eristysarkeen eniten iloa on tuonut ehdottomasti Tiktok. Se ei ole mikään teinien paikka enää. Tiktokin algoritmi toimii samoin kuin muidenkin kanavien – sinulle näytetään sellaista sisältöä, jota sitä katsot. Jos siis tykkäät katsella 13-vuotiaiden tanssivideoita, niin luultavasti sinulle näytetään niitä. Miun Tiktok on täynnä kissavideoita, musiikkiesityksiä ja aikuisten tuottamaa sisältöä. Jos siis et ole vielä Tiktokissa, liity NYT.

Nikon Kolme kovaa

Elokuva: Interstellar

Mielenkiintoinen, koskettava ja hienosti tehty avaruusseikkailu. Saa varmasti ajatuksia muualle! Hyvää tykitystä.

Sarja: The Office

Michaelin ja muun konttoriväen toilailuja katselee 9 kauden ja yhteensä 201 jakson verran, joten kyllä siinä päivän tai pari saa kulumaan! Löydät sarjan HBO Nordicista.

Peli: Fallout 4

Jos oikea maailma ja elämä ahdistaa niin Fallout 4:n miltei tuhoutunut ja apokalyptinen Commonwealth pistää elämään uutta perspektiiviä. Siellä kyllä saa (ja pitää) ottaa muihin kontaktia.

+ 1

Kuuntele musiikkia! Hyvä musiikki jos joku lievittää stressiä ja rentouttaa. Lue ja kuuntele sanoituksia, mutta vain, jos kuuntelet vanhoja CD-levyjä, joissa kansiläpyskään on biisien sanat kirjoitettu. Jos ei, pistä simmut kiinni. Parasta terapiaa!

Marin Kolme kovaa

Elokuva: Henkien kätkemä

Henkien kätkemä on jo vuonna 2001 julkaistu Oscar-palkittu anime-elokuva. Tämä, kuten moni muukin jo ajattomaksi klassikoksi muodostunut anime-elokuva, on vihdoin katsottavissa Netflixistä. Elokuvan taianomainen tarina sekä upea visuaalisuus ovat mukaansa tempaavia, jonka lisäksi elokuva sopii kaiken ikäisille. Elokuva on ihastuttava, mutta aikuiset katsojat pystyvät näkemään myös tarinan synkemmän puolen oikean maailman ongelmista, joihin kuvainnollisesti viitataan. Suosittelen katsomaan elokuvan (sekä tutustumaan Studio Ghiblin muihinkin elokuviin), vaikka et varsinaisesti animen ystävä olisikaan!

Sarja: Bojack Horseman

Tämä animaatiosarja on aikuisille suunnattu hulvaton draamakomedia, jossa esiintyy ihmisten lisäksi inhimillisiä eläinhahmoja. Pääosassa oleva Bojack Horseman on entinen TV-tähti, joka nyttemmin kärsii lievästä masennuksesta ja alkoholismista. Rankan huumorin lisäksi sarjassa käsitellään vakaviakin aiheita, kuten päähahmon ongelmista jo huomaa. Bojack Horseman on Netflixin parhaimpia alkuperäissarjoja, josta saa nauttia kuuden tuotantokauden verran.

Peli: The Elder Scrolls V: Skyrim

Tämä on yksi parhaimmista roolipeleistä sekä keinoista paeta todellisuutta. Mitä tapahtuu, kun ikuisiksi luulluilla unilla olevat lohikäärmeet heräävät ja palaavat Skyrimiin, samalla kun kuningas on murhattu ja valtakunta on sisällissodan partaalla? Sen päätät sinä itse. Erilaiset valinnat pelin aikana vaikuttavat tarinaan ja tämän vuoksi pelikokemuksia on lukemattomia. Yhteen läpipeluuseen kuluu helposti 120 tunnista 250 tuntiin. Itselläni taitaa olla juuri kolmas läpipeluu menossa ja peli jaksaa edelleen yllättää sekä viihdyttää.

+ 1

Maalaa!

Tonin Kolme kovaa

Elokuva: Big Trouble in Little China (Säpinää Chinatownissa)

Tämä elokuva on kuin Rambo, mutta päähenkilöllä, joka ei aina ihan onnistu yhtä hyvin kaikessa mitä yrittää. Se ei kuitenkaan häntä eikä tarinankerrontaa lannista. Big Trouble in Little China sisältää hirveän suomenkielisen nimen, mutta sen unohdettuaan pääsee nauramaan parodialle, jossa ei oikeasti ole mitään järkeä. Tai hirveän vakuuttavia pahiksia. Tai efektejä. Onneksi.

Leffaa ei tainnut valitettavasti Netflixistä löytyä, mutta verkon kautta sen itse vuokrasin aikoinaan. Tänä päivänä, kun on tottunut näkemään jo valmiiksi kaiken sekä huokailemaan kliseille, on erittäin piristävää nähdä jotain näin erilaista, mutta silti todella omituisella tavalla toimivaa. Seikkailun voisi repiä helposti kappaleiksi, mutta siinä kohtaa mielestäni kadottaa jo hieman pointin.

Sarja: Fate/Zero

Täytyy myöntää, että en katsele sarjoja juuri lainkaan. Tähän oli erittäin vaikea keksiä mitään, mutta katsottuani Netflixin listaa tovin löysin sarjan, josta pidän todella paljon. Ystäväni pakotti minulle tätä aikoinaan ainakin parin vuoden ajan ennen kuin myönnyin vilkaisemaan. Olisi pitänyt kuunnella paljon aiemmin!

Fate/Zero on todella vakava ja samalla uskomattoman hyvin tehty fantasia-animesarja. Kyseessä on isomman Fate-sarjan yksi selvästi merkittävimmistä teoksista ja tästä voi hyvin aloittaa sarjan parissa.

Hieman yksinkertaistettuna premissinä on se, että seitsemän ihmistä joutuu eräänlaiseen kuolemapeliin, jossa lopulta vain yksi voittaa. Jokaisella ”pelaajalla” on oma elävä pelinappulansa, joka on itseasiassa merkittävä historiallinen sankari, useimmiten soturi, pienehköllä japanilaisella muunnoksella maustettuna. Sankarien henkilöllisyyttä ei kuitenkaan kannata vastapelureille paljastaa, sillä jo pelkästään sitä tietoa vastapelurit voisivat käyttää liian helposti edukseen. Ihmispelurit tosiaan juonittelevat toistensa selän takana kaiken aikaa, tavoitteena tietenkin pelin voittaminen eli ”pelinappuloiden” murhaaminen. Jokaisen mukana olevan tulee tuntea omat vahvuutensa sekä heikkoutensa.

Sarjan synkkyys on vaikuttavaa. Ei tässä esimerkiksi verellä mässäillä, mutta joidenkin hahmojen ajatukset sekä toimet ovat erittäin epäinhimillisiä ja monet rajat tässä ylitetään myös. Tässä ei ole sellaista tavallista naiivia ajattelutapaa mitä olen monessa animesarjassa kohdannut. Päähenkilöt ovat pääasiassa erittäin viisaita mutta karuja. Konfliktikohdissa saa huomata, että olihan tuossa järkeä, mutta olihan se samalla aivan hirveää. Laittaa oikeasti ajattelemaan. Sarjan taistelukohtaukset sisältävät myös äärettömän hyvää animointia joka raa’alla tasolla on selkeää kärkitasoa siitä mitä TV-sarjasta voi löytää. Sitä ei kuitenkaan kannata liikaa odottaa, suurin nautinto ainakin itselleni oli katsoa, kun aikuiset miehet keskustelevat paikoillaan keskenään pohtimassa omia kieroja taktiikoitaan.

Peli: Animal Crossing New Horizons (Nintendo Switch)

Reaalielämässä on tällä hetkellä kurjaa ja sen vuoksi onkin parasta etsiä jotain pirteää. Pelisuosittelukseni valikoitui helposti äskettäin julkaistu Animal Crossing: New Horizons. Pirteän ulkokuoren takaa löytyy erittäin pitkälle mietitty kokonaisuus, jota omasta kaveripiiristäkin useat pelaavat tällä hetkellä päivittäin.

Pelissä vietetään elämää autiolla saarella, jossa oikeastaan mitään ikävää ei voi tapahtua kenellekään. Siellä pölistään tovereiden kanssa, kalastellaan, kasvatetaan kukkia, kerätään ötököitä ja suunnitellaan vaikkapa oman makuuhuoneen kalustamista. Mitä vain itse haluaa tehdä. Kuin eläisi siis leppoisaa mökkielämää, mutta ilman niitä ikäviä puolia. Animal Crossingin koko pointti on siinä, että rakennetaan hitaasti elämää ja yhteisöä oman saaren sisälle ilman minkäänlaisia paineita tai pakotteita. Peliä ei voi pelata kauhean kauaa kerralla, ehkä maksimissaan tunnin tai kaksi, mutta se on suunniteltu pelattavaksi viikkoja tai jopa kuukausia putkeen. Esimerkiksi uudet rakennukset eivät valmistu ennen kuin päivä vaihtuu oikeassa elämässä. Uusia toimintoja aukeaa myös päivittäin vielä viikkojen jälkeenkin. Suurimmat fanit ovat pelanneet aiempia osia jopa vuosittain niin, että pelistä on tullut osa päivärutiinia.

Nimenomaan pirteyden sekä pitkäikäisyyden vuoksi se onkin täydellinen kokemus tälle hetkelle. Kun saari kehittyy omien toiveiden ja töiden ansiosta viikkojen jälkeen, tulee oikea saavuttamisen tunne ja jatkuva piristävä ilmapiiri onnistuu unohduttamaan ulkomaailman murheet.

+ 1

Nyt jos mikään on paras aika tehdä kunnon inventaariota kotona! Itse olen katsellut kaikkea omaisuuttani ja kylmän viileästi lajitellut turhaa tavaraa myytäväksi tai jopa hävitettäväksi. Iso osa kaikesta materiasta jota omistan ei oikeasti tule koskaan näkemään minkäänlaista käyttöä tai merkitystä enää tulevaisuudessa. Parempi jakaa iloa eteenpäin, lisäksi jos tästä voi jopa itse pari lanttia saada. Toki itse odottelen tilanteen rauhoittumista, ennen kuin alan myyntitoimiin, mutta olen löytänyt aikaa tutkia tavaroitani.

Ilonan 3 kovaa

Elokuva: Green Book

Oscar-palkittu elokuva Green Book sijoittuu 1960-luvulle. Elokuvassa kohdataan rasismia ja uhkaavia tilanteita, kun Bronxista kotoisin oleva ovimies lähtee autonkuljettajaksi kiertueelle tummaihoiselle kuuluisalle pianistille. Ystävyys voittaa kuitenkin lopulta vahvat yhteiskuntaluokkien ja rotujen väliset rajat. Jos et ole vielä nähnyt tätä elokuvaa, se kannattaa ehdottomasti katsoa nyt. Vahva suositus!

Sarja: Juhlat

Viime vuonna julkaistu Netflixin minisarja Juhlat (Russian Doll) kertoo Nadiasta, joka jää auton alle palatessaan kotiin 36-vuotissyntymäpäiväjuhlistaan. Sarjan joka jaksossa Nadia joutuu palaamaan juhliin ja kohtaamaan kuoleman yhä uudelleen. Sarjassa käsitellään tärkeitä aiheita aina mielenterveysongelmista huumeriippuvuuteen, mutta synkistä teemoista huolimatta siinä kukkii myös huumori. Sarjasta on tulossa toinen kausi, jonka tarkka ilmestymisajankohta ei ole valitettavasti vielä tiedossa.

Peli: 1000 palan palapelit

1000 palan palapelien parissa aika kuluu yllättävän nopeasti. Vauhtiin päästessä pelin seurassa kuluu huomaamatta tunteja, kun kasaamista ei malta jättää kesken. 1000 palan palapelit sopivat introverteille (ja karanteeniin joutuneille) loistavasti, sillä niitä voi koostaa yksinkin.

+ 1

Ikkunoiden pesu. Tämä ei ehkä ole se karanteenin suosikkiaktiviteetti, mutta pesu-urakan jälkeen koko asunto näyttää freesimmältä. Keväisestä auringonpaisteesta voi onneksi nauttia myös sisältä käsin!

Ei muuta kun vilttiburritoon ja nautiskelemaan!

Annu Keskisaari

Tämän tekstin kirjoitti Annu Keskisaari.

"Jokaisen tekstin takana on ajatus, ja jokaisen ajatuksen takana tarina. Haluan maalata sanoilla mielikuvia tarkoituksenani saada sinut ajattelemaan. Ajatteletko? Hyvä. Ilman ajatuksia olemme vain tyhjiä kuoria."

Lue kirjoittajan kaikki tekstit

Sivustomme käyttää evästeitä. Hyväksymällä tämän voimme taata parhaan käyttökokemuksen verkkosivuillamme. Lue lisää.

HYVÄKSYN KAIKKI Näytä vaihtoehdot

Valitse evästeet
Voit rastittamalla valinnan hyväksyä seuraavan tyyppiset evästeet.

HYVÄKSYN VALITUT
Kiellän kaikki