Luovuutta liikunta-alalle – kun korona iskee

30.3.2020

On sanomattakin selvää, että vallitseva koronavirustilanne vaikuttaa jokaisen ihmisen ja yrityksen elämään jollain tavalla. Lomautuksista ja uusista innovaatioista huolimatta yrityksiä tulee väistämättä menemään konkurssiin. Mielestäni on kuitenkin tärkeää, ettei kukaan anna suorilta käsin periksi ja lopeta toimintaansa heti. Nyt jos koskaan tarvitaan uusia innovaatioita ja luovia ratkaisuja.

Rakkauteni liikunta-alaa kohtaan on suuri, joten ajattelin kerätä tähän blogikirjoitukseen vinkkejä siitä, kuinka liikunta-alan yritykset voivat sopeutua tilanteeseen ja taistella sitä vastaan.

Kuuntele asiakkaan toiveita

Monet ihmiset – minä mukaanlukien – ovat jo tehneet päätöksen sisätiloissa pysymisestä, vaikka Suomessa tilanne ei ole vielä räjähtänytkään täysin käsiin. Kun vietät monta päivää putkeen kotioloissa, jokainen päivä tuntuu samanlaiselta ja aika kuluu todella hitaasti. Meillä on tylsää ja me kaipaamme aktiviteetteja. Kotitreenit ja lenkkeily tulevat varmasti osaksi monen sellaisen ihmisen arkea, joille ne ovat aiemmin olleet pakkopullaa. Jos siis asiakkaasi ehdottaa ryhmäliikuntatuntien siirtämistä verkkoon tai pyytää kotitreeniohjelmaa, jonka voi toteuttaa kahvakuulalla, kuuntele hänen toiveitaan.

Mieti mainettasi

Vastuullisuuteen vedoten – jos et ole vielä laittanut kuntosalisi ovia toistaiseksi kiinni tai lopettanut ryhmäliikuntatunteja, tee se nyt. Haluamme uskoa ihmisistä parasta ja luottaa siihen, että kukaan ei tule salille sairaana ja että jokainen siivoaa laitteet käytön jälkeen. Tähän luottaminen ei ole kuitenkaan realistista, sillä tautia voi levittää myös oireeton henkilö. Yksi huolimattomuusvirhe voi johtaa pitkäänkin tartuntaketjuun. Kukaan meistä ei halua jäädä ihmisten mieleen yrityksenä, joka ei kantanut yhteiskuntavastuutaan ja antoi taudille mahdollisuuden levitä oman liiketoimintansa kautta. Kenenkään yritystoiminta ei ole ihmishenkien vaarantamisen arvoista.

Ole innovatiivinen

Nyt on juuri oikea aika olla innovatiivinen ja keksiä, kuinka saat palvelusi ihmisten saataville, vaikka kuntosalisi olisi laittanut ovet kiinni. Nyt ei ole kuitenkaan riskinottamisen aika – älä siis muuta konseptiasi täysin, vaan digitalisoi se tai tuo siihen uusia piirteitä.

Osallistuin viikko sitten elämäni ensimmäiselle kahvakuulatunnille, joka toteutettiin Facebookin live-lähetyksenä. Livetreenin järjestäjänä toimi Heidin Hyvinvointipalvelujen Heidi Lumiaho, personal trainer Rantsilasta. Treeni oli mahtava ja kanssani langoilla oli 300 muuta kahvakuulan heiluttelijaa. Heidi siirsi toimintansa rohkeasti verkkoon koronavirustilanteen vuoksi. Kysyin Heidiltä muutaman kysymyksen toiminnanmuutokseen liittyen.

Heidi, järjestät live-treenejä Facebookissa. Mistä sait idean ryhmäliikuntatuntien siirtämisestä verkkoon?

”Minulla oli jo aiemmin kokemusta verkkovalmennuksista ja treenivideoiden kuvaamisesta YouTubeen ja olin aiemminkin miettinyt, että livetreenin pitäminen voisi olla mahdollisuus. Koronatilanteen alkaessa huomasin, että eräs toinen yrittäjä kokeili livetreenejä Facebookissa, joten päätin itsekin alkaa kuvaamaan niitä.”

Oletko törmännyt odottamattomiin ongelmiin esimerkiksi toteutuksen tai teknologian suhteen?

”Ensimmäisessä treenissä yhteys pätki ja lähetys katkesi WiFi-yhteydestä johtuen. Facebook-livet kuvaan puhelimella, joten sekä minun että asiakkaiden on pitänyt hyväksyä se, että videon laatu ei ole priimaa. Tämä on otettu huomioon muun muassa siinä, että livetreenien maksu on vapaaehtoinen. ”

Entäs oletko törmännyt positiivisiin asioihin, joita et osannut odottaa?  

”Oikeastaan kaikki asiat ovat olleet positiivisia! Live-treenit saavuttivat todella nopeasti ihmisten tietoisuuden. Jaoin tietoa treeneistä puskaradion kautta sekä erilaisissa Facebookin hyvinvointiryhmissä. Käytin myös Facebook-mainontaan pienen summan rahaa. Kahdessa ensimmäisessä treenissä osallistujia oli noin 300, kolmannessa 1200. Näin suuri osanottaja- ja kiinnostuneiden määrä on ollut lähes käsittämätöntä, sillä en ole tunnettu henkilö, vaan pienessä kylässä toimiva personal trainer.

Positiivista oli myös huomata, että osa osallistujista haluaa maksaa treeneistä. Tapahtumissa olen tuonut ilmi, että vapaaehtoinen maksu voisi olla 2-3€, ja tätä on kunnioitettu. Osa on myös maksanut tunneista enemmän. On ollut mahtavaa saada rahallista tukea hankalaan tilanteeseen livetreenien kautta.”

Heidi on luonut jokaiselle live-treenille erillisen Facebook-tapahtuman, jotka ovat saaneet paljon näkyvyyttä. Parhaimmillaan tapahtumissa on ollut tuhansia kiinnostuneita.

Oletko keksinyt muita keinoja sopeuttaa yrityksesi toimintaa vallitsevaan tilanteeseen? Saatko näillä uusilla ratkaisuilla pakolliset kulut katettua?

”Olen yrittänyt markkinoida yksilötapaamisia asiakkaille täällä omalla kylällä, jolloin treenaaminen tapahtuu kahden kesken. Hintoja olen hieman laskenut normaalista. Kotitreenipaketteja on myyty kivasti. Myös verkkovalmennukset ovat toimineet tässä tilanteessa.

Jos livetreeneissä ja valmennuksissa jatkuu samanlainen myönteinen pöhinä kuin nytkin, saan katettua liiketoimintani kulut. Jos taas poikkeustilanne jatkuu pitkään ja kilpailijoiksi saapuu jatkuvasti uusia palveluntarjoajia, on mahdollista, että yritystoiminta joudutaan laittamaan tauolle ja joudun etsimään uusia töitä.”

Heidi on siis varautunut siihen, että tilanteet muuttuvat jatkuvasti – asenne on kuitenkin positiivinen. Se välittyy ääniviesteistä vahvasti läpi. On varmasti hienoa, kun tietää tehneensä kaikkensa, jotta vaikeasta tilanteesta voisi päästä eteenpäin. Älkää siis luovuttako, vaan adaptoitukaa, kuten Heidi teki.

Vielä viimeisenä kysyin, onko Heidillä jotain vinkkiä muille hyvinvointialan yrittäjille. Heidi vastasi näin:

”Kokeilkaa rohkeasti verkko-ja nettityötä ohjausten ja valmennusten tiimoilta! Nykyään löytyy paljon eri työkaluja joiden avulla voi luoda monenlaisia juttuja. 😊

Heidin Hyvinvointipalvelujen livetreenit löydät helposti Facebookista. Tällä viikolla luvassa muun muassa kehonhuoltoa ja kahvakuulailua!

Älä päästä tilaisuuksia ohitsesi

Tosielämän esimerkki: olen tottunut treenaamaan salilla isoilla painoilla. Omalta osaltani salitreenit ovat olleet tauolla kohta kolme viikkoa. Vaikka tässä vaiheessa salien olisi vastuullista sulkeutua, eivät kaikki ole tehneet niin. Eräs paikallinen saliyrittäjämme on erittäin aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja toivoo paikallisten tukevan hänen yritystään. Kyselin itse Facebook-ryhmässä, vuokraako mikään kuntosali käsipainoja, levytankoa ja levyjä kotiin koronaviruksen ajaksi. Tätä tukemista toivovaa yrittäjää tägäiltiin julkaisuun – hän oli kuulemma puhunut livevideolla siitä, että hänen kuntosalinsa vuokraa välineitä ulos. Yrittäjä itse kävi vain tykkäilemässä muutamasta kommentista, muttei ottanut osaa keskusteluun. Minulla oli lompakon nyörit auki ja erittäin vahvasti vuokraushousut jalassa, mutta rahani eivät kelvanneet. Miksi pyydetään tukemista, jos tukea ei olla valmiina ottamaan vastaan?

Hieman ärsyyntyneenä kuitenkin laitoin kyseiselle kuntosalille viestiä kysyäkseni välineiden vuokrauksesta ja hinnoittelusta. Sain Facebookin Messengerissä tylyhkön vastauksen ”voin vuokrata vain pienvälineitä, koska sali on vielä auki”. Okei. Asia selvä. Ymmärrän kyllä sen, että jäsenet ja vakituiset asiakkaat ovat etusijalla. Jätin kuitenkin keskustelun tähän, koska yrittäjällä ei ollut mitään halua keskustella siitä, minkä hintaista vuokraaminen on. Olisin voinut niillä pienvälineillä aloittaa, ja vuokrata lisää sitten, mikäli sali jossain kohtaa sulkee ovensa, mutta rahani eivät kelvanneet. Olisin valmis maksamaan 100-150€ kuukaudessa siitä, että saan kunnon treenikamat kotiin. Tämä on todella paljon, sillä oma salikorttini maksaa 20€ kuukaudessa. Tuolle pienyrittäjälle olisin maksanut 3-4 henkilön kuukausikortin hinnan siitä, että saisin kotiini levytangon, pari levyä ja kahdet eripainoiset käsipainot. Ilmeisesti tämä ei kuitenkaan ole sitä tukea, jota hän haluaa saada. Miksi mainostetaan, että välineitä vuokrataan, jos niitä ei oikeasti vuokrata?

Tämän jälkeen otin yhteyttä viereisen kaupungin kuntosalille, jota myös keskustelussa vinkattiin. Viestinnässä oli aivan erilainen äänensävy. Heillä välineitä vuokrattiin ensin salin jäsenille, jonka tietysti ymmärrän. Sain silti tarkat tiedot siitä, koska ulospäin vuokraaminen alkaa ja paljon se maksaa. Tämä yrittäjä oli oikeasti päättänyt, että välineitä aletaan vuokraamaan ja sitä kautta saadaan rahaa kustannuksien kattamiseen. Mahtavaa! Ajoinkin eilen naapurikaupunkiin vuokraamaan välineet tältä kyseiseltä salilta, ja nyt minulla on mahdollisuus nauttia treenaamisesta kotikuntosalilla. Kiitos tästä!

Summa summarum: jos potentiaalisella asiakkaalla on lompakon nyörit auki ja hän antaa sinulle mahdollisuuden myydä palveluitasi hintaan, jonka voit itse määritellä, tartu tilaisuuteen.

Uskalla hengähtää

Epävarmuus tulevasta ja jatkuvasti muuttuvat tilanteet ovat pelottavia. Muista kuitenkin heittää jalat kohti kattoa ja antaa itsellesi aikaa hengähtää. Koronavirus on osoittanut meille kyvyttömyytemme kiireettömyyteen. Nyt on aika opetella lepäämistä, palautumista ja olemista. Jos sinulla on ajatuksia yrityksesi tulevaisuudesta, voit työstää niitä eteenpäin. Voit kehitellä tulevaisuutta varten uusia palvelukonsepteja tai uusia ryhmäliikunnan muotoja. Tarve liikunnalle ja hyvinvointipalveluille tulee olemaan suuri tilanteen normalisoituessa. Etsi siis luovia ratkaisuja selviytymiseen, nauti elämästä ja pysy terveenä.

Annu Keskisaari

Tämän tekstin kirjoitti Annu Keskisaari.

"Jokaisen tekstin takana on ajatus, ja jokaisen ajatuksen takana tarina. Haluan maalata sanoilla mielikuvia tarkoituksenani saada sinut ajattelemaan. Ajatteletko? Hyvä. Ilman ajatuksia olemme vain tyhjiä kuoria."

Lue kirjoittajan kaikki tekstit

Sivustomme käyttää evästeitä. Hyväksymällä tämän voimme taata parhaan käyttökokemuksen verkkosivuillamme. Lue lisää.

HYVÄKSYN KAIKKI Näytä vaihtoehdot

Valitse evästeet
Voit rastittamalla valinnan hyväksyä seuraavan tyyppiset evästeet.

HYVÄKSYN VALITUT
Kiellän kaikki