Verkkosivujen tärkeys hyvässä markkinoinnissa on ilmiselvä asia. Ihmiset etsivät nykyään todella paljon hakemaansa tietoa suoraan netin välityksellä, ja mikäli sivustosi ei ole tarpeeksi laadukas, voi kävijä saada yrityksestäsi erittäin huonon ensivaikutuksen. Verkkosivut kokonaisuutena on erittäin tärkeä teema, josta tulen myöhemmin käymään läpi monia muitakin aiheita, mutta tässä artikkelissa ajattelin kertoa hieman teknisestä puolesta, ja nimenomaan koko sivuston perusrakenteesta, johon suosittelen vahvasti WordPressiä.
Myös tämä blogipostaus on muokattu helposti WordPressillä.
Mikä on WordPress?
WordPress on ilmainen julkaisujärjestelmä (lyh. CMS tai ”Content Management System”), jonka ideana on mahdollistaa muokkaukset verkkosivustoon suoraan oman verkkoselaimen kautta. Tämä siis tarkoittaa sitä, ettei sivun päivityksessä tarvitse enää käyttää ulkoisia ohjelmia kuten vaikkapa FTP-ohjelmaa tai Notepad++:aa. Muutoksia voi tehdä ihan missä vaan ja ihan millä tahansa laitteella. Toinen tärkeä puoli on se, että käyttäjät voivat tehdä sisältömuokkauksia helposti, ilman että tarvitsee pelätä hajoittamasta koko sivustoa. WordPress antaa sinulle vain tekstikenttiä, joihin voit muokata tekstiä samalla tavalla kuin millä tahansa muullakin tekstinkäsittelyohjelmalla. Kaikki koodihässäkkä pysyy visusti piilossa eikä ole pilaamassa ihanaa lauantai-iltaasi.
Pelkästään nämä kaksi syytä riittävät vallan mainosti siihen, miksi mielestäni sivusto kannattaa päivittää WordPressiin. Mikäli olet vaikkapa lomamatkalla ulkomailla ja huomaat sivustollasi suuren virheen, voit muokata sen välittömästi puhelimellasi, ihan itse. Näin ollen ei tarvitse enää ottaa yhteyttä verkkosivuston tekijään ja jäädä odottamaan hänen mahdollista hidasta ja/tai kallista päivitysoperaatiota. Päivitykset tapahtuvat sivulle täsmälleen samalla sekunnilla kun teet ne WordPressissä, eikä se maksa yhtikäs mitään.
Olen vuosien varrella käyttänyt lukuisia muita julkaisujärjestelmiä eri asiakkaiden kanssa, kuten esimerkiksi Joomlaa, ModX:ää, Textpatternia tai Drupalia. Mielipiteitä on monia, mutta jos minulta kysytään, ovat ne kaikki huomattavasti monimutkaisempia ja kokonaisuutena huonompia kuin WordPress. Pidän siitä, kuinka WordPress on yksinkertainen ja helppokäyttöinen niin loppukäyttäjälle kuin myös verkkosivuston kehittäjille.
WordPress näyttää helposti yhdellä sivulla listan kaikista sivuistasi, ja klikkaamalla pääsee suoraan muokkaamaan niitä.
Muutakin kuin huoletonta päivitystä
Noiden kahden tärkeän syyn lisäksi WordPressillä on toki olemassa myös muitakin houkuttimia. WordPressille on saatavilla tuhansia ilmaisia lisäosia, joita voi tietenkin käyttää myös kaupallisesti. Vaikka joidenkin näistä asennus tarvitseekin alan asiantuntemusta, voi monia myös asennella ja käyttää ilman minkäänlaista aiempaa kokemusta verkkosivujen tekemisestä. Lisäosia on kuitenkin saatavilla kaikkeen mahdolliseen tarpeeseen, ja hyvin todennäköisesti jos käyt etsimässä lisäosakirjastosta hakemaasi, tulet myös löytämään sen. Itse suosittelen ”All In One SEO Pack” -pakettia, jolla voi helpommin säätää sivuston hakukoneystävällisyyttä. Täysin ilmainen, mutta todella hyödyllinen!
Lisäosien lisäksi voit myös ladata erinäisiä teemoja, hallita kuvatiedostoja, tai mikä tärkeintä, asentaa sivustollesi helposti oman blogin. WordPress julkaistiin alun perin juurikin blogialustaksi, mutta on myöhemmin kehittynyt paljon laajemmaksi kokonaisuudeksi. WordPress kuitenkin tukee blogin pitämistä edelleen erittäin hyvin. Voit luoda helposti uusia blogipostauksia, sijoitella niitä erinäisiin kategorioihin, käyttää avainsanoja ja hallita kommentteja helposti tuntematta riviäkään koodia. Sanotaanko, että kaikki mitä vain yleensä tulee mieleen, löytyy kyllä.
Myös meidän omat sivut hyödyntävät ilmaisia lisäosia runsaasti.
Voinko siirtää omat sivuni WordPressiin?
Ei ole mikään ihme, että kirjoitushetkellä 10 miljoonan suosituimman verkkosivuston joukosta yli 25 % on rakennettu WordPressin alle. Yli 60 miljoonaa sivustoa käyttää tätä ilmaista, helppoa ja erittäin muokattavaa julkaisujärjestelmää. Melkein mikä tahansa sivu voidaan siirtää WordPressin alle, mutta valitettavasti itse asennuspuoli vaatii jo hieman tuntemusta verkkosivustojen kehittämisestä syvemmällä tasolla. Ensi kerralla kirjoitan tarkempia ohjeita siitä, miten voit siirtää itse sivustosi ilmaiseksi WordPressin alle. Mikäli sinulla ei ole luottoa omiin taitoihisi asian kannalta tai et jaksa odottaa, myös me voimme tehdä siirron puolestasi. Siirrämme nykyiset sivustosi WordPressin alle säilyttäen kaiken sivustolla olevan datan ja ulkoasun, alkaen 150 euroa + alv. Sivuston osoite pysyy samana, eivätkä kävijät edes huomaa muutosta! Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella, niin jutellaan lisää.