WordPress-kotisivut yritykselle – Miksi juuri WordPress?
Ennen aikaan piti verkkosivut aina koodata niin, että kirjaudutaan palvelimelle ja päivitellään tiedostoja suoraan hankalasti esimerkiksi FTP-ohjelman kautta, ja vieläpä useille monimutkaisella HTML-kielellä. Tätä eivät monet osanneet tai jaksaneet edes yrittää, joten yksinkertaisiinkin päivityksiin saatettiin tarvita verkkosivuvastaavan kallista ja mahd. erittäin hidasta toimintaa. Tänä päivänä on onneksi olemassa paljon erilaisia vaihtoehtoja sivuston ylläpitämiseen, ja parhaimmat vaihtoehdot tekevätkin homman sen verran yksinkertaiseksi, että kuka tahansa sitä sivun päivittämistä pystyy tekemään. Parasta vielä, se onnistuu milloin vaan, missä vaan ja millä vaan laitteella. Tämä on yksi asia jota WordPress, erittäin suosittu julkaisujärjestelmä, mahdollistaa.
Julkaisujärjestelmä on verkkosivulle asennettava ohjelma, jolla hallitaan sivuston sisältöä eli esimerkiksi tekstejä ja kuvia. WordPress on vain yksi vaihtoehto monista, mutta se on se johon itse olemme tykästyneet sen monipuolisuuden sekä helppokäyttöisyyden takia. Kun WordPress on asennettu, käyttäjä menee yksinkertaisesti verkkoselaimellaan hallintapaneeliin josta pääsee muokkaamaan sivuston sisältöä tekstinkäsittelyohjelman kaltaisella käyttöliittymällä. Se on helppo ja vaivaton, ja lisäksi tehdyt päivitykset tulevat välittömästi näkyviin!
Hallintapaneeliin tarvitaan tunnukset, jonka jälkeen sivustoa pääsee päivittämään. Käyttäjänimi ja salasana kannattaa valita niin, ettei kukaan voi arvata niitä helposti.
Melkein mitkä vaan sivut on mahdollista tehdä WordPressin alle
WordPressillä on periaatteessa mahdollista luoda ihan millainen verkkosivusto vain. On tietenkin olemassa joitain tapauksia, joissa WordPress ei välttämättä ole se maailman parhain ratkaisu, mutta uskaltaisin näin karkeasti sanoa, että jopa 99 % pienyrittäjien verkkosivuista kyllä toimii tai toimisi erinomaisesti juuri WordPressillä ja sitä juuri kannattaa harkita, jos ei ole jo. Jos olet perustamassa verkkosivustoa jossa on satoja tai tuhansia alasivuja, kymmenittäin kieliversioita tai olet perustamassa erittäin räätälöityä ratkaisua, kuten vaikkapa uutta MTV Katsomoa, niin silloin kannattaa esimerkiksi tutustua Drupal-julkaisujärjestelmään tai jopa täysin omaan.
Mutta nämä tarpeet ovat todellakin harvassa, sillä useimmille riittää tavallisen simppelit ja yksinkertaiset sivustot. Niistä mekin nimittäin pidämme! WordPressin voi kuitenkin asentaa minkälaiseen sivupohjaan vaan, eli käytännössä sivu voi näyttää ulkoa päin, eli verkkosivuston vierailijalle, ihan miltä vaan. Ideana WordPressissä on vaan se, että sisällön päivittäminen on niin helppoa ja nopeaa, että siitä ei tarvitse maksaa kenellekään enää. Vaikka WordPress luotiin alun perin lähinnä blogien ylläpitoa varten, on se päivittynyt vuosien saatossa siihen, että sillä luodaan monia täysiä verkkosivustoja joissa blogia ei välttämättä edes ole! Meidänkin sivu on WordPressillä tehty, ja teemme myös asiakkaillamme suurimmaksi osaksi juurikin sivut WordPressiä käyttäen.
Sivujen päivittäminen on todella helppoa, aivan kuten käyttäisi mitä tahansa tekstinkäsittelyohjelmaa! Koodaustaitoja ei tarvita.
Jos sinulla on siis vanhat sivustot joissa ei WordPressiä ole, on täysin mahdollista jopa päivittää sama ulkoasu toimimaan uuden järjestelmän alle.
Lisäosilla sivun ylläpito helpottuu entisestään
WordPressissä on myös mukavia etuja, jotka tekevät verkkosivustojen niin luomisesta kuin ylläpitämisestä tavallista mukavampaa ja huomattavasti helpompaa. Yksi tällainen asia on lisäosat, joilla saadaan uusia ominaisuuksia tai toimintoja verkkosivuille. Tällaisia voivat olla esimerkiksi helpot sosiaalisen median feedit (vaikkapa Facebook-sivun sisältö etusivulle), palautelomakkeen luomiset tai jopa palomuurien kytkemiset sivustolle. WordPress on yksi maailman suosituimmista julkaisujärjestelmistä ja sen takia sille on mahdolista saada järjettömän paljon ilmaista lisäsisältöä helposti.
Lisäosien asentaminen onnistuu yhdellä klikkauksella, mutta mitään turhaa ei kannata koskaan silti asennella.
Kannattaa kuitenkin huomioida, että mitä tahansa lisäosia ei kannata sivustolleen ladata. Kun sisältöä on paljon, on siitä suuri osa myös todella ala-arvoista tai jopa mahdollissti haitallista. Kun sivustolleen on asentamassa uutta lisäosaa, kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi lisäosan latauskerrat, käyttäjien antama arvosana tai viimeisimmän päivityksen ajankohta. Jos esimerkiksi lisäät sivustolle lisäosaa joka on 2 vuotta vanha, kannattaa harkita asiaa vielä uudestaan. WordPress kuitenkin kertoo nämä huomioitavat asiat selkeästi ennen asentamista, joten yöuniaan aiheesta ei kannata menettää.
Hyvä hakukonenäkyvyys on mahdollista saavuttaa WordPressillä
Myös hakukoneoptimoinnin saa helposti WordPressillä kuntoon, tietenkin. Tähän me käytämme usein sellaista kätevää lisäosaa kuin Yoast SEO, jonka avulla jopa jokaiselle yksittäiselle sivulle saa omat tiedot joita esimerkiksi juuri Google etsii. Lisäosa myös kertoo helposti, mitä ongelmia hakukonenähtävyydessä sivustolla saattaa olla, ja antaa vinkkejä esimerkiksi miten pitkiä tekstejä mihinkin kannattaa syöttää.
On olemassa muitakin lisäosia kuten esimerkiksi All in One SEO Pack, tai WordPressillä on mahdollista tietenkin myös olla käyttämättä mitään ulkopuolisia lisäosia, jos niin jostain syystä haluaa ja haluaa tehdä asiat vanhanaikaisesti.
Verkkokaupatkin sujuvat ongelmitta
Verkkokauppa on mahdollista myös luoda WordPressin alle helposti, käyttämällä esimerkiksi erittäin suosittua WooCommerce-lisäosaa. Tämän lisäosan asentamisen jälken käyttäjän on vaan tilattava haluamansa maksutavat, niin homma toimii ongelmitta. Esimerkiksi Checkout.fi tai Paytrail, erittäin turvalliset ja arvostetut maksutavat, ovat molemmat saatavissa helposti tämän WooCommerce-järjestelmän alle. Myös tavallinen tilisiirto tai lasku on tietenkin mahdollista, jos halutaan tehdä pientä kauppaa ilman ylimääräisiä välikäsiä.
Verkkokaupat ovat kuitenkin työläitä. Lisäosan asennuksen jälkeen määritellään kaupasta tulee päivittää kaikki tarvittavat asetukset, kuten esimerkiksi verot, toimituskulut ja tietenkin kaikki tuotteet kuin myös niiden kategoriat kuntoon. Nämä on luonnollisesti yhtä helppo määrittää kuin minkä tahansa muunkin sisällön; vaikeinta varmastikin on vaan tietää esimerkiksi oikeat veroprosentit ja kaikki muut tällaiset ns. teknisestä toteutuksesta eroavat ulkoiset seinät.
Riskejä ei tule unohtaa koskaan
Kaikessa hyvässä on omat kääntöpuolensa, ja niin on valitettavasti myös WordPressissä. Tässä tapauksessa suurin ongelma WordPressillä on ehdottomasti sen suosio; moni käyttäjä Internetissä yrittää parhaansa mukaan hakkeroitua järjestelmään tai löytää mistä tahansa mahdollisesta paikasta reikiä jolla päästä sivuihin käsiksi väärin. Järjestelmään luodaan myös paljon esimerkiksi edellä mainittuja lisäosia, jotka eivät ole tietoturvallisia.
WordPress-sivuissa tärkein asia ehdottomasti on pitää ohjelmisto, teemat ja lisäosat aina päivitettyinä. WordPress on siis ohjelma, joka saa jatkuvasti päivityksiä, joilla lisätään käytännöllisyyttä sekä parannetaan tietoturvaa. Myös kaikki lisäosat, joista aiemmin ilmoitettu, saavat samanlaisia päivityksiä.
Näitä päivityksiä pystyy tekemään suoraan hallintapaneelin kautta ja sekään ei mitään erikoisosaamista tarvitse.
Lisäosien hallinta on helppoa, mutta sitä ei pidä unohtaa.
On myös muita riskejä joita kannattaa pitää mielessä, kuten se ettei pidä sivustolla mitään ylimääräisiä tai epämääräisiä lisäosia asennettuna, mutta pääasiassa tärkeintä silti on pitää ohjelmisto aina ajan tasalla.
Tilaa WP-sivut
Kiinnostaisiko sinua päästä päivittämään jatkossa itse verkkosivusi sisältö? Me voimme hoitaa sivuston luomisen sekä WordPressin asennuksen puolestasi, jotta sinun tarvitsee jatkossa vain itse päivitellä itse sivustosi sisältö. Annamme myös mukaan ohjeita, joilla pääset alkuun, ja autamme aina tarvittaessa. Kysy ihmeessä lisää alla olevasta lomakkeesta, se ei vielä sido sinua mihinkään.